Tuesday, April 29, 2008
steamed trout
Bahan-bahan
1/2 ekor ikan trout (ikan lain pun boleh so pandai2lah pilih)
2 ulas bawang putih (chopped)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2 batang spring onion (dihiris)
2 batang cellery (cubed)
1 batang carrot (dipotong)
semangkuk fresh mushroom (dihiris)
1 mangkuk air
sedikit minyak utk menumis
sedikit garam, white peper & black peper
Cara-cara:-
Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang besar sampai layu, kemudian masukkan halia & air. Masukkan batang cellery, carrot, garam, white & black peper. Biarkan mendidih kemudian tutup api & masukkan spring onion. Susun carrot & mushroom ke dalam tray untuk mengukus. Kemudian letakkan ikan di atas sayuran tadi kemudian tuang kuah yang mendidih tadi ke atas ikan. Kemudian kukus sehingga ikan masak. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
kebetulan aku dpt ikan fresh this week. leh bg resepi?
sorry lilo, sekarang baru berkesempatan nak mengadap komputer betul2. Kejap lagi gue taip resepi.
ini apa kes lak si marcelo ni. Kok ye pun nak promote blog kasi tulis ler bahasa yg org lain boleh paham. Kan aku carut nanti kan baru tau hahaha
carut jer.. muahahaha
Post a Comment