Tuesday, April 29, 2008
sarak/solok lada
Bahan2:-
2 keping mackeral fillet (kalau guna ikan lain pun boleh mcm ikan kembung)
5 biji cili besar
2 mangkuk kelapa parut
5 ulas bawang merah
1 inci halia
garam & gula secukup rasa.
Cara2:-
Cili ditoreh panjang dan keluarkan biji dan isi dalam. Kemudian cuci & rendam ke dalam air kapur selama lebih kurang 30 minit utuk hilangkan pedas. Kemudian dibilas & toskan. Ikan dibuang kulit dan dihiris halus. Cuma gunakan isi ikan sahaja. Bawang merah & halia ditumbuk kemudian dimasukkan dalam food processor bersama isi ikan, kelapa parut, garam & gula. Press sehigga lumat sebati kemudian stuff inside cili. Kemudian susun di atas pengukus & kukus sehingga masak. Sesuai dimakan bersama nasi ulam atau nasi kerabu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
hmmm kenapa tak disertakan resepinya ya, boleh gak share ngan kiteorg yg ketandusan idea nak masak
Hi ek, tuan rumah ni pemalas nak menaip bagai tapi kalau ada org nak mintak resepi saya akan taip tapi lambatlah sikit sbb mempunyai penyakit M yang kronik ni. Jangan marah saya gurau jer, jap lagi saya kasi taip resepi ;)
the solok lada look nice.... tapi resepi kelantan lain sikit la...maybe i can ask my MIL or Mom to sahre the recipe. do visit my blog...
http://marimarimakan.blogspot.com/
Salam yatie, I'm not kelantanese so my resepi is quite different. Thanks for visiting here nanti kalau ada masa saya akan ke blog awak. Thanks.
Post a Comment