Monday, April 21, 2008
grilled trout
Bahan2:-
6 keping ikan trout (salmon pun boleh)
setengah mangkuk dill (dihiris)
sedikit garam & black peper
sedikit olive oil
Cara-
Ikan disapu dengan olive oil. Kemudian taburkan garam, black peper & dill. Gaul & biarkan seketika. Untuk memberi lebih rasa boleh letakkan sayuran lebihan memasak seperti bawang, cili, mushroom, carrot & paprika semasa menggrill. Kemudian grill di atas arang atau masukkan dalam oven dan gunakan set untuk grill. Tips jangan masak direct to fire sebab nanti ikan akan kering dan jusnya akan hilang. Gunakan dulang membakar seperti dari aluminium foil. Lepas lima minit balikkan ikan. & curah jusnya ke atas ikan. Ulang sehingga ikan masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
hello, everythings look yummy. but....can you share with me your recipe please...kalau boleh bahan2 nya dlm melayu laa. mak saya berminat ala-ala NORWAY ni. tambah2 NORWEIGIAN fish yg merah2 isi nyer tu...
Hi salam myra, tak sangka ada gak org suka makan masakan norwegian. Kirim salam kat mak awak ya, nanti saya taip resepinya ;)
Post a Comment